Onze verticuteertips!

In de periode maart t/m september is de bodem iets warmer, waardoor dit de ideale periode is om uw gazon te verticuteren. Wij hebben de beste verticuteertips op een rijtje gezet.

Gedurende het hele jaar zorgen mos, onkruid en gazonschimmel ervoor dat het gazon aan kwaliteit verliest. Tijdens de periode van maart t/m september is de grond iets warmer. Daarom is dit de ideale periode om uw gazon te verticuteren. Door het gazon te verticuteren ontstaat er meer ademruimte en kunnen de wortels opnieuw voldoende water en voedingsstoffen opnemen. Door uw gazon regelmatig te verticuteren, groeit het dichter en oogt het mooier en gezonder. 

Voorbereiding:
Het is handig om voordat u begint met verticuteren de pH-waarde van de bodem te bepalen. Indien nodig kunt u vooraf met kalk strooien, dit zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. De belangrijkste regel is om uw gazon alleen te verticuteren bij droog en vorstvrij weer. Als het gras nat is, klit het geverticuteerde materiaal aan elkaar en kan het de machine beschadigen. Ook is het aan te raden om het gras vooraf te maaien tot een hoogte van ongeveer 2 a 3 cm. 

De uitvoering: 
Door het verticaal snijden van de messen worden mossen en ander groenafval uit het gras getrokken. Zorg ervoor dat u de eerste keer niet te diep verticuteert. Begin altijd heel voorzichtig en pas de werkdiepte desgewenst aan. Bij voorkeur wordt verticuteren gekruist gedaan. Behandel het gazon één keer in de breedte en één keer in de lengte. Op deze manier is de bodem voldoende verlucht en vergeet je geen plekken.

De recuperatie:
Verzamel na het verticuteren al het groenafval om te voorkomen dat je gazon verstikt. Breng het naar de composthoop of het containerpark. Het geverticuteerde materiaal kan ook opgevangen worden in een apart verkrijgbare opvangbox. Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon te bemesten om het herstel van de bodem te bevorderen. Herzaaien is alleen nodig voor plekken die heel schaars begroeid zijn. Na het verticuteren ziet het gazon minder aantrekkelijk uit. Dat is normaal, na een tijdje zal het des te mooier worden.

Wenst u meer informatie over verticuteren of over onze verticuteermachines?
Neem dan contact op met onze collega's in de showroom: